Gabrielle van Vliet Gestalttherapie

Gestalttherapie

Gestalttherapie is de therapie van het contact. Hiermee bedoel ik contact met je omgeving (systemische visie). Volgens de Gestaltbenadering ervaren mensen psychische problemen wanneer het contact met hun omgeving verstoord is en ze niet op eigen kracht in staat zijn om dat te herstellen.
Bij veel cliënten zie ik ook dat ze het contact met hun beleving kwijt zijn. Ze ervaren niet meer wie ze zijn of zijn aan het worstelen met wie ze zouden willen zijn. Dit kan te maken hebben met overlevingsmechanismen die niet meer werken of oud zeer wat nog steeds opspeelt en vraagt om verwerking. 

Als Gestalttherapeut sta ik niet zozeer stil bij de problemen zelf, maar leg de nadruk op hoe jij ze ervaart, welke betekenis ze hebben in jouw leven en hoe je er mee omgaat.
De behandeling richt zich op de problematiek zoals deze zich presenteert in het hier en nu. Het verleden speelt een grote rol, maar essentieel is om te onderzoeken hoe het verleden zich in het dagelijkse leven manifesteert.

Gewaarzijn creëren is een belangrijk onderdeel in de therapie. Dit gaat een stuk verder dan bewustzijn creëren. Bewustzijn is vaak alleen mentaal, terwijl gewaarzijn al je zintuigen aanspreekt en benut. We missen vaak belangrijke informatie over onszelf, de ander én onze omgeving. Op deze manier kunnen we wijs worden en worden wie we zijn.
De bedoeling is dat je in de therapie leert om meer contact te maken met je eigen beleving . Hierdoor voel je je vrijer en tegelijkertijd meer verbonden.

 

Meer weten weten over gestalttherapie? Bekijk hier meer info op de website van het NVAGT

Mijn visie

Als er in je leven nare, slechte dingen gebeuren die niet kloppen, raak je verziekt en verzwakt. Dit kunnen overduidelijke dingen zijn maar ook gedragingen of zaken die onderhuids en niet tastbaar zijn. Het kunnen ook energieën zijn die al langer in de familie aanwezig zijn of gedragspatronen die al eeuwenlang worden voortgezet.

Het vervelende is dat je er als kind niet van weg kan lopen. Je wordt ermee besmet. En in wat voor vorm dan ook zet je het zelf voort.

We zoeken allemaal uiteindelijk buiten ons de oplossing. Gaan ons best doen of net niet. Proberen te overleven. Worden ongelukkig of zelfs ziek.

De oplossing ligt echter in jezelf. Daar liggen de antwoorden en het is heel fijn om daar contact mee te maken en je ermee te verbinden. Je ware zelf te voelen. Je heelt en verbindt. 

Uiteindelijk gebeurt dit dan ook in de buitenwereld en in jouw leven. Je zult merken dat alles anders wordt en dat het meer is dan dat je had kunnen denken. Een mooi waarachtig leven met hoogtepunten en dieptepunten. Een leven dat je kunt dragen en voelen. Een leven dat klopt en dat je écht leeft.